Vinden in het archief

Warning: Illegal string offset 'output_key' in /srv/psa02/onsdna.nl/httpdocs/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /srv/psa02/onsdna.nl/httpdocs/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /srv/psa02/onsdna.nl/httpdocs/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /srv/psa02/onsdna.nl/httpdocs/wp-includes/nav-menu.php on line 604

vindenarchiefOnsDNA

Iedere inwoner van Nederland laat administratieve sporen achter. Je geboorte is geregistreerd door de gemeente. Als je een huis koopt ligt dat vast in het Kadaster en in een akte bij de notaris. De archiefinstellingen van Nederland bewaren deze documenten. Sporen van ieders bestaan zijn terug te vinden in De Nederlandse Archieven (DNA).

De mooiste dingen

Zoals je thuis met je archief omgaat, zo doen organisaties dat ook. Voor de overheid is een archief extra belangrijk. In een democratie moet de overheid de dingen die zij doet en besluit kunnen verantwoorden ten opzichte van de burgers. Om de archieven goed te kunnen bewaren, heeft elke gemeente en elke provincie daarom een ‘archiefbewaarplaats’ aangewezen.

Deze archiefinstellingen verzamelen en bewaren naast de overheidsarchieven ook ander materiaal dat van belang is als historische bron, op papier en digitaal. Dat kunnen archieven zijn van personen, bedrijven en verenigingen, maar ook verzamelingen foto’s, films, kaarten en kranten. Archieven zijn, samen met bibliotheken en musea, de belangrijkste bewaarplaatsen van onze cultuur.

Geschiedenis ruiken en voelen

Deze schat aan informatie kun je gewoon inzien. Archiefinstellingen zijn openbaar en je kunt er gratis naar binnen. Het grote verschil met een museum is dat je het meeste materiaal zelf in handen krijgt. Je kunt grasduinen in inhoudsopgaven van archieven en oude stukken opvragen. Die kun je dan bekijken in de studiezaal. Het is een bijzondere ervaring om een document uit de 17e eeuw in je handen te hebben. Je ruikt en voelt de geschiedenis.

Veel informatie uit en over de archieven staat ook online. Je vindt snel gegevens over je huis, je straat, je wijk of je voorouders. Zo komt geschiedenis heel dichtbij. Archieven gaan over jou!