Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar is een online verkiezing waarin we op zoek gaan naar mooie, ontroerende en interessante schatten in Nederlandse archieven. De verkiezing vindt plaats in oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Gedurende deze maand zullen alle inzendingen, in een digitale expositie, online te zien zijn op de website www.stukvanhetjaar.nl. Iedereen wordt opgeroepen om te stemmen op zijn of haar favoriete stuk. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt.

Stuk van het Jaar is officieel partner van Maand van de Geschiedenis. We sluiten aan bij het thema van de Maand in 2016: Grenzen. De deelnemende archieven organiseren tentoonstellingen, lezingen, stadswandelingen en andere activiteiten rond het thema en natuurlijk om hun stuk onder de aandacht te brengen.

polaroids

Winnaars verkiezingen 2013 & 2014

De winnaar van het stuk van het jaar 2013 was het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 van het Stadsarchief Rotterdam De winnaar van het stuk van het jaar 2014 was de ontroerende liefdesbrief van een Friese soldaat die sneuvelde aan het front in Polen in 1811. Dit archiefstuk was van Tresoar uit Leeuwarden.

winnaar2014