Mijn woonplaats


Desiree Westerduin werkte vroeger als decorateur bij het Haagse warenhuis Vroom. Ze heeft genoten van die jaren daar en denkt er nog vaak aan terug. Daarom ging zij op zoek naar informatie over die ‘goeie ouwe tijd’. In het archief vond zij een kartonnen doos vol verrassingen.

Liefde in het warenhuis

“Begin jaren zeventig begon ik als leerling decorateur bij warenhuis Vroom. Helaas bestaat het warenhuis niet meer. De winkel had een eigen atelier. Daar maakte ik materiaal voor de etalages en de winkel, zoals affiches, folders en prijskaartjes. Ik heb speciale herinneringen aan die winkel, omdat ik het werk heerlijk vond en omdat ik er mijn man heb leren kennen. Ik was benieuwd of er ergens nog wat te vinden was over Vroom.”

Doos vol moois

“Ik ging daarom een keer langs bij het Haags Gemeentearchief. Aan de balie vroeg ik of ze gegevens hadden van het warenhuis Vroom. Ik hoefde me alleen maar te legitimeren en toen ging een medewerker voor me zoeken. Ik wachtte in de studiezaal op wat er komen ging. Na een poosje kwam de medewerker met een doos met allemaal verrassingen erin.”

Bijzondere ervaring

“Ik mocht die archiefdoos zelf opmaken. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. Oude folders, krantenknipsels, foto’s, teveel om op te noemen. Tussen al dat moois vond ik zelfs folders waar ik zelf aan mee heb gewerkt. Het is zo bijzonder om al die oude herinneringen letterlijk vast te mogen houden. Alles uit die tijd komt dan weer terug. Het liefst had ik die doos mee naar huis genomen, om er iedere dag even in te kijken.”

In het echt

“Ik heb ook wel op internet gezocht naar informatie over Vroom, maar de mooiste dingen vond ik toch in het archief. Het gemeentearchief heeft al veel dingen gedigitaliseerd, bijvoorbeeld foto’s en films, maar nog lang niet alles staat online. In de studiezaal van het archief kun je al hun materiaal bekijken.  Daarom is het zo leuk om hier te komen. Zo leuk, dat ik er nu zelfs vrijwilligerswerk doe!”