Mijn huis


Esther Overmars kocht in 2008 een huis in het Westerdok, een havengebied in hartje Amsterdam. Deze buurt verandert voortdurend: elke maand ziet haar uitzicht er weer anders uit. Dat maakte Esther nieuwsgierig naar hoe het hier vroeger was. De website van het Stadsarchief bleek een schat aan informatie te bevatten- niet alleen teksten maar ook prachtig beeldmateriaal. Nu heeft zij een grote foto aan de muur van haar uitzicht, zoals dat er veertig jaar geleden uitzag. 

Vroeger havengebied

“Toen ik met mijn vriend verhuisde naar de nieuwe buurt aan het IJ, wist ik weinig over de geschiedenis van deze plek. Dat het een havengebied is geweest, is wel duidelijk. Mijn zoektocht naar iets bijzonders voor aan de muur bracht me bij de website van het Stadsarchief Amsterdam. Ik ontdekte dat achter mijn huis ‘het stenen hoofd’ ligt. Dat was vroeger de aanlegkade van de Holland-Amerika-Lijn. Zoiets spreekt echt tot de verbeelding.”

Duizenden foto’s

“Op de website van het Stadsarchief bleken duizenden foto’s van Amsterdam te staan. Je kunt er in zoeken op straatnaam, trefwoord, fotograaf: het werkt fantastisch. Ik vond veel foto’s van mijn buurt, maar het waren vooral wat oudere beelden. Ik zocht iets recenters, waarop ik nog wat kon herkennen van de gebouwen die zijn blijven staan. Daarom heb ik contact gezocht met het Stadsarchief. Een medewerker heeft me heel goed geholpen. Hij gaf me de namen van fotografen die in de jaren zestig en zeventig veel rond het IJ werkten. Zo vond ik de foto die nu in mijn woonkamer hangt.”

Blikvanger

“De resolutie van de foto op de website was te laag voor de uitvergroting die ik op het oog had. Toen hebben de mensen van het Stadsarchief de originele foto opgezocht. Tegen een kleine vergoeding kon ik die opnieuw laten scannen, nu in een hogere resolutie. Daarna kon ik de foto zelf laten printen. De resolutie van de foto was zo goed, dat de foto nu muurvullend is. Het is een echte blikvanger. Iedereen die hier op bezoek komt, vraagt hoe we er aan gekomen zijn.”

Uitzicht

“Vanuit mijn woonkamer kijk ik over het Westerdok. Op de foto zie je dat de hele buurt veertig jaar geleden braakliggend terrein was, met vrij uitzicht over het IJ. Je ziet ook dat er rangeerterreinen van de NS lagen. Sindsdien is er enorm veel gebouwd. Nu staan er weer grote hijskranen die nieuwe appartementen uit de grond stampen. Het gebied is dus steeds in beweging: de stad leeft en verandert waar ik bij sta. De foto aan de muur laat dat mooi zien.”