Mijn familie


Jan Dolron is makelaar. Zijn makelaarskantoor was gevestigd in een historisch pand in Tiel. Hij heeft dit pand zelf laten restaureren. Daarvoor ging hij op zoek naar oude bouwtekeningen, plattegronden, prenten en foto’s. Zo kwam hij in het Regionaal Archief Rivierenland. Daar werd hij ook gegrepen door zijn familiegeschiedenis. 

Op onderzoek

“Het startpunt bij familieonderzoek is altijd het heden; je begint bij je ouders, dan je grootouders en zo ga je stap voor stap terug naar het verleden. Bij de eerste stappen kun je putten uit je eigen geheugen of uit dat van oudere familieleden. Maar er komt natuurlijk een punt dat je echt op onderzoek uit moet. Via internet kun je al veel vinden. Maar het archief heeft nog veel meer in huis. Dan begint het pas echt leuk te worden.”

Terug tot 1686

“Het oudste document dat ik heb gevonden is uit 1686. In dat jaar liet ene Belia Dolron zich inschrijven als lid van een kerk. In een ander oud boek, een doopregister, vond ik de naam van haar zoon. Het archief heeft al dat soort gegevens bewaard. Ze helpen je op weg, en vervolgens kun je zelf gaan spitten. Ik heb inmiddels bergen gegevens over geboorte, huwelijk of overlijden van mijn voorouders. Nu ben ik bezig om dat allemaal te ordenen. Zo hebben we dadelijk een mooie stamboom van de familie Dolron, van 1686 tot heden.”