Mijn archief

zelf-archief-aanleveren

Ruud Louwerse is eigenaar van poffertjesrestaurant ‘Paviljoen Malieveld’ in Den Haag. Dit familiebedrijf staat al sinds 1941 op deze bekende plek in hartje Den Haag. In 2007 gaf Ruud een deel van het bedrijfsarchief in bewaring aan het Haags Gemeentearchief. Zo blijft dit stukje Haagse geschiedenis bewaard en kunnen meer mensen ervan genieten.

 

Niet voor in de kast

“Een klant van ons, die wist dat we een hoop documenten van en over ons bedrijf bewaarden, raadde ons aan om eens met het gemeentearchief te gaan praten. Die vond het zonde dat die spullen bij ons in een kast lagen. Nadat het eerste contact was gelegd, zijn de mensen van het archief bij mij in het restaurant op bezoek gekomen. Ik heb ze laten zien wat ik in de loop der tijd verzameld heb: oude krantenartikelen, familie-albums met foto’s, teveel om op te noemen. Zij hebben een deel van het materiaal meegenomen naar het archief om te kopiëren, en later heb ik de orginelen weer netjes teruggekregen.”

 

Wens van Wilhelmina

“Over ons bedrijf zijn zoveel mooie en leuke verhalen te vertellen! Het begon als poffertjeskraam, die op het strand van Scheveningen stond. Maar in de oorlog moest van de Duitsers alles weg van het strand, omdat ze bang waren dat de Engelsen via Scheveningen Nederland zouden binnenvallen. De strandtent is daarom in 1941 naar het Malieveld verplaatst. Na de oorlog heeft Wilhelmina gezegd; laat die strandtent maar staan op het Malieveld, het is gewoon een heel leuk gezicht. Zodoende zijn we er nog steeds, op deze unieke plek.”

 

Voor iedereen

“Ik raad het iedereen aan om eens op de website van het archief van zijn woonplaats te kijken. Als iets wilt weten over je eigen straat, dan hoef je alleen maar de straatnaam in te tikken en je er komt vanzelf van alles naar boven. Documenten, foto’s, verhalen, echt interessant en grappig. Er komen hier in het restaurant busbedrijven en toeristen, die vragen dan naar leuke plekjes in Den Haag. Tegenwoordig  zeg ik: ga eens naar het archief, dan kun je de geschiedenis van de stad zien.”

 

Van blijvende waarde

“Ik denk dat veel mensen met een eigen bedrijf in de loop der jaren archiefmateriaal hebben verzameld. Ik zou deze mensen aanraden om eens een afspraak te maken met het plaatselijke archief om te kijken of het interessant is. Als je spullen belangrijk zijn voor de lokale geschiedenis, dan is het mooi als ze in het archief terecht komen. Dan blijven ze bewaard en kunnen mensen later nog te weten komen wat voor bedrijf je had en wat het betekende voor je stad, dorp of buurt. Ik vind het leuk dat het gemeentearchief mij die mogelijkheid geboden heeft.”