Je eigen archief

jeeigenarchiefOnsDNA

Misschien heb je het je nooit gerealiseerd, maar iedereen heeft archief in huis. Denk maar aan de dierbare familiefoto’s die jij, je ouders of misschien wel je grootouders hebben gemaakt. Of aan de dagboekschriftjes die je als tiener volschreef. Of aan de stapels brieven van die ene vakantieliefde. Mooi om te bewaren, voor jezelf of voor je dierbaren.

Misschien zitten er zelfs wel dingen bij die niet alleen voor jou waarde hebben, maar ook voor anderen. Denk je dat je archiefmateriaal in huis hebt dat van belang kan zijn als historische bron? Neem dan contact op met de archiefinstelling in of nabij je woonplaats, via de archiefkaart.

Ruud Louwerse (52 jaar) is eigenaar van het poffertjesrestaurant ‘Paviljoen Malieveld’. Het familiebedrijf staat sinds 1941 op het Malieveld in Den Haag. In 2007 heeft Ruud een deel van het bedrijfsarchief overgedragen aan het Haags Gemeentearchief, zodat dit stukje Haagse geschiedenis bewaard blijft. Ruud vertelt over zijn ervaringen met het gemeentearchief.  Lees meer »

 

Hoe bewaar je?

Als je wilt dat jouw archiefmateriaal bewaard blijft voor jezelf, je kinderen of voor een groter publiek, zul je er goed voor moeten zorgen. We geven je daarvoor graag een paar tips:

  • Bescherm foto’s tegen daglicht, anders verkleuren ze.
  • Negatieven zijn gevoelig voor licht, vocht en wamte en kou. Verval is bijna niet te voorkomen. Door negatieven te scannen met een speciale negatiefscanner (niet eens zo duur meer) blijven je beelden bewaard. Zet een bewaarbestand op je harde schijf en maak een gebruikskopie op dvd of op een losse harde schijf.
  • Filmmateriaal is nog kwetsbaarder. Ook hiervoor is digitaliseren verstandig. Daar zijn gespecialiseerde bedrijven voor. Zet een bewaarbestand op je harde schijf en maak een gebruikskopie op dvd of een externe harde schijf.
  • Zelf gebrande dvd’s gaan hooguit 5 jaar mee. Check regelmatig of ze het nog doen. Gebruik schijfjes van goede kwaliteit. Bewaar ze in ieder geval niet te warm (<18˚) en niet te koud (>2˚). Stel ze niet bloot aan zonlicht. Bewaar ze in doosjes en zet de doosjes niet op, maar naast elkaar. Schrijf een cd/dvd in 1 sessie. Plaats liever geen audiotracks en databestanden op dezelfde schijf. Gebruik gestandaardiseerde bestandsformaten en vermijd compressies. Schrijf de cd’s/dvd’s niet in een te hoge snelheid, dan is de kans op fouten kleiner. Controleer daarna of alle bestanden correct gekopieerd zijn. Daarvoor is (gratis) software beschikbaar, zoals Filecheck of Windiff.
  • Nietjes, paperclips, plakband en plastic mapjes zijn schadelijk voor papieren archiefstukken. Het is daarom verstandig om zulke materialen te verwijderen. Je kunt papier het beste opbergen in mappen en dozen van zuurvrij karton.
  • Wat betreft je digitale foto’s: bewaar die in een open, gestandaardiseerd formaat zoals Uncompressed JPEG of TIFF. Controleer bij opslag of de juiste gegevens van foto’s zijn vastgelegd: datering, formaat, grootte, gegevens over wijzigingen. Bewaar originele foto’s op een andere (harde) schijf dan je gebruikskopieën. Als je je back ups bewaart op een externe harde schijf, koppel deze dan aan je computer, zodat de externe schijf wel actief blijft werken. Een niet-werkende harde schrijf slijt sneller.
  • Geef je fotoverzameling een duidelijke (mappen)structuur met betekenisvolle namen. Dat scheelt veel zoektijd.
  • Kijk voor nog veel meer goede tips voor het goed bewaren van digitale bestanden eens op bewaarals.nl. Geschreven voor ontwerpers, maar nuttig voor iedereen!