FAQ

faq

Vind hier een antwoord op veelgestelde vragen

 

Waar vind ik wat ik zoek?

Dat ligt er aan wat je zoekt. Heb je een vraag over je eigen huis, buurt of woonplaats? Zoek dan via ‘locaties per provincie’ naar de instelling die de archieven van jouw gemeente in huis heeft. Wil je weten wie je voorouders waren? Zoek dan om te beginnen naar het archief van de gemeente waar je ouders of grootouders zijn geboren. Je kunt je zoektocht het beste via internet beginnen: elke archiefinstelling heeft een website waar je veel informatie kunt vinden. Kom je er niet uit? Bel of mail even met de archiefinstelling in je woonplaats of daar dichtbij. Die helpen je altijd verder.

Is alles openbaar?

Niet alle informatie die archiefinstellingen bewaren, is openbaar. Privacy is een groot goed en een wettelijk beschermd recht. Als je stamboomonderzoek doet, zul je de meest recente gegevens via je eigen familieleden moeten zien te achterhalen. Akten van de burgerlijke stand zijn voor wat betreft geboorten na 100 jaar, voor huwelijken na 75 jaar en voor overlijden na 50 jaar openbaar.

Wat kost archiefbezoek?

Archiefinstellingen heffen geen entree. Je kunt gratis naar binnen en ook als je stukken opvraagt om ze in te zien, is dat allemaal kosteloos. Als je een scan of een kopie wilt laten maken, of onderzoek wilt laten doen waar je zelf geen tijd voor hebt, moet je daar wel voor betalen. Vraag de instelling naar de tarieven.

Mag ik zomaar naar binnen?

Iedereen die een geldig legitimatiebewijs bij zich heeft en zich als bezoeker registreert, heeft toegang tot de studiezaal en mag stukken opvragen en inzien. Een afspraak maken is meestal niet nodig. Check wel eerst even de openingstijden van de archiefinstelling die je wilt bezoeken: per instelling kunnen die nogal verschillen.

Mag ik originele stukken inzien?

Veel stukken krijg je op de studiezaal in originele vorm in handen. Het contact met echte, soms eeuwenoude documenten is voor een deel wat archiefonderzoek zo bijzonder maakt. Als het gaat om stukken die heel veel worden geraadpleegd of die in slechte staat verkeren moet je het vaak doen met kopieën in de vorm van scans of microfiches (verkleinde foto-opnamen die je op een speciaal apparaat in de studiezaal kunt lezen).

Moet ik alles zelf uitzoeken of krijg ik hulp?

Studiezaalmedewerkers helpen je altijd even op weg als je voor het eerst komt of als je vastloopt bij je onderzoek. Maar archiefonderzoek is vooral doe-het-zelven. Dat maakt het ook zo leuk.

Ook een vraag voor ons?

Laat het ons weten